Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

'Lille blijft hartveilig'

Lille hartveilig

Lille heeft haar status als ‘Hartveilige gemeente’ opnieuw bevestigd voor de komende twee jaar. Om hartveilig te zijn als gemeente moet je een publiek toegankelijk AED-toestel plaatsen en 10% van het gemeentepersoneel moet een opleiding reanimeren en defibrilleren volgen.

“In onze gemeente zijn op 7 locaties gemeentelijke AED-toestellen beschikbaar", zegt schepen voor gezondheid Chiel Danckers.  "Daarnaast beschikken enkele van onze verenigingen en bedrijven ook over een AED-toestel. Deze apparaten spelen een cruciale rol bij het reanimeren van iemand met een hartstilstand, omdat ze de overlevingskans van het slachtoffer kunnen verdubbelen.

Met het Hartveilig-project wil Rode Kruis-Vlaanderen niet alleen de overlevingskansen vergroten van slachtoffers bij een hartstilstand, maar ook de eerstehulpcapaciteiten van onze bevolking versterken. Daarom zorgen we ervoor dat ruim 10 procent van onze medewerkers recent een opleiding in reanimatie en defibrillatie heeft gevolgd, gegeven door de vrijwilligers van het Rode Kruis.”

Marissa Paulussen van Rode Kruis Lille: “Elke dag krijgen ongeveer 30 mensen in België buiten het ziekenhuis een hartstilstand, waarvan slechts een klein percentage overleeft. Door snel te reanimeren en een AED te gebruiken, kunnen we de overlevingskansen tot 70% verhogen. De AED-toestellen in Lille zijn voor iedereen toegankelijk. Dankzij een samenwerking met de gemeente bieden we inwoners gratis opleidingen aan om hun eerstehulpcapaciteiten te versterken. Dit jaar gaven we al een opleiding ‘Hartveilig’ aan 90 van onze inwoners. De volgende opleiding vindt plaats op vrijdagavond 11 oktober om 19.30 uur. Wie graag wil deelnemen, kan zich inschrijven door een mailtje te sturen naar vorming@lille.rodekruis.be.”

Lille hartveilig

Deel dit artikel